Produsert av Norges Døveforbund
Rus og avhengighet
Hva er rus og avhengighet?
I første del går programleder Hilde Gjermundrød gjennom grunnleggende begreper. Hva er egentlig rus? Ulike typer rusmidler – dempende, stimulerende eller hallusinogene. Når er man avhengig?
Alkohol
Alkohol er det mest utbredte rusmiddelet – og selv om det er lovlig, er det også det rusmiddelet som koster samfunnet mest. Hva er promille, og hvor mye kan man drikke før det blir farlig?
Rus, kultur og familieliv
Ulike kulturer har ulikt syn på alkohol og andre rusmidler. Det er også store variasjoner fra familie til familie på hvordan man ser på alkohol og hvordan man bruker alkohol.
Narkotika
Hva er egentlig narkotika? Legemiddelloven definerer hva som er narkotika. Noen narkotiske stoffer lages av planter, mens andre fremstilles syntetisk i laboratorier. Eller på kjøkkenbenken.
Amfetamin
Amfetamin er et oppkvikkende stoff, men helseskadelig. Risikoen for skader og avhengighet er høy.
GHB
GHB er et syntetisk stoff som kan ligne alkohol i virkemåte. Dette stoffet er relativt vanlig i Norge, og lages ofte på kjøkkenbenken av amatører. Risiko for dødelig overdose er høy.
Cannabis (hasj og marihuana)
Cannabis omfatter blant annet hasj og marihuana. Det er det nest mest utbredte rusmiddelet i verden etter alkohol, men er ikke lovlig i Norge. Det er ikke risiko for dødelig overdose, men hyppig bruk kan ha uheldige helseeffekter.
Heroin og morfin (opioider)
Heroin og morfin hører til gruppen opioider. Heroin er definert som narkotika og er ulovlig. Morfin brukes som legemiddel til bedøvelse og smertelindring. Begge stoffer og andre opioider har høy risiko for avhengighet, og overdose er dødelig. Man kan bruke nalokson som nesespray som motgift ved opioidoverdose (se mer informasjon lenger nede på siden).
Kokain
Kokain utvinnes fra kokaplanter, som har vært i bruk av innfødte i Sør-Amerika som et tradisjonelt legemiddel mot bl.a. høydesyke og som gir en mild ruseffekt. Ren kokain er derimot et kraftig rusmiddel med en rekke skadelige helseffekter, inkludert risiko for død.
Ecstasy / MDMA
MDMA er et virkestoff som man finner i såkalt “partydop” som f.eks. ecstasy. Det er et syntetisk rusmiddel som ble forbudt i 1986. Bruken kan gi risiko for uttørking og heteslag, som er potensielt dødelig.
LSD
LSD er et hallusinogent stoff som kan gi sansebedrag, frie tankeassosiasjoner og i noen tilfeller påvirke psyken slik at man får et annet perspektiv på livet.
Sopp, lim og muskat
Noen rusmidler kan man finne i skogen eller i matbutikken. Spiss fleinsopp finnes i norsk natur men er ulovlig å plukke og innta. Løsemidler kan gi uopprettelige skader på hjerne og nervesystem. Muskat kan gi en rus, men effekt og virkning gjør at ingen blir avhengige.
Piller
Mange piller som gis på resept inneholder bl.a. opioider, som kan gi avhengighet på samme måte som andre opioider som f.eks. heroin eller morfin. Pilleavhengighet kan ramme hvem som helst, og er et samfunnsproblem.
Få hjelp
Har du problemer med rus og avhengighegt, er kanskje det første skrittet å snakke med noen. Det kan være fastlegen, familien eller en venn. Se også lenkene nedenfor.
Flere ressurser på nett:
- RUStelefonen – ring eller chat:
- Ivareta – for pårørende berørt av rus:
- Anonyme alkoholikere:
- Anonyme narkomane:
- Barn av rusmisbrukere:
- Hjelp til deg med rusproblemer – helsenorge.no:
- Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse:
- Nalokson nesespray mot opioidoverdoser – med oversikt over utdelingssteder:
- Alarmtelefonen for barn og unge 116 111 – også SMS og epost:
- Ung.no – rusmidler:
- Om rus og avhengighet på helsenorge.no:
- Folkehelseinstituttet om rusmidler, doping og avhengighet:
Rådgivingskontorer for hørselshemmede:
- Oslo
- Bergen
- Trondheim
- Stavanger
Produsert av Supervisuell for Norges Døveforbund med støtte fra Stiftelsen Dam.
Med undertekster for tegnspråkhemmede.
(C) 2020