Produsert av Norges Døveforbund Norges Døveforbund

Kvinnehelse på tegnspråk

I NTS Kompetanses tegnpråkpodcast “Kvinnehelse på tegnspråk – med Annbjørg” følger vi Annbjørg Horgar i samtaler med ulike kvinner om temaer som sjelden tas opp i samfunnet. Kvinnehelse er et viktig medisinsk område, men det er fremdeles lite informasjon og mye usikkerhet der ute. Spesielt mangler det informasjon på tegnspråk!

Mange kvinner føler seg ensomme i det de sliter med – selv om det de opplever ofte er helt normalt. Annbjørg utforsker forskjellige tema som blir tatt opp i den nye Kvinnehelse NOU-en. Vi håper alle drar nytte av denne serien fra NTS Kompetanse som distribueres av Tegn.TV!

Episode 1: Velkommen!

Hvem er Annbjørg, og hva handler denne podcasten om?

Episode 2: Overgangsalder og psykisk helse

Annbjørg besøker Nina Hauge, som forteller om sammenhengen hun selv har opplevd mellom overgangsalder, utmattelse og psykisk helse.

Episode 3: Long-covid og kronisk utmattelsessyndrom (ME)

Annbjørg besøker Berit Øyen Støyva, som forteller om møtet med helsevesenet da hun først ble diagnostisert med long-covid og senere ME (kronisk utmattelsessyndrom). Hvordan påvirker disse plagene Berit idag, og hvordan takler hun hverdagen med ME?

Episode 4 – Å ikke bli trodd

Annbjørg møter Anette Aarnes som deler historien om sin kamp med helsevesenet. Anette fortalte legen om flere plager, men hun ble rett og slett ikke trodd. Kommunikasjonssvikt og dårlig kompetanse om døve hos helsevesenet gjorde at Anette fikk flere diagnoser alt for sent.

Episode 5 – Høyt stoffskifte

Anne-Line Lønnbu Kirste deler sin historie om høyt stoffskifte og operasjon av skjoldbruskkjertelen med Annbjørg. Stoffskiftesykdommer er “typiske” kvinnesykdommer og blir derfor ofte oppdaget senere enn nødvendig. Hvis det går for lang tid før diagnose, kan det ha livstruende konsekvenser.

Episode 6 – Døve som helsepersonell

Vivi Hurtley Thordarson er en av 12 tegnspråklige studenter som studerer vernepleie på Universitetet i Sørøst Norge, som en del av prosjektet “Tegnspråklig vernepleierutdanning”. Vivi og Annbjørg diskuterer hvordan det er å studere med flere tegnspråklige, hvordan samarbeidet går med andre hørende studenter, hvorfor det er så viktig å få flere døve inn i helsefaget, og hvordan vi kan redusere fordommene mot døve i helsefaglige miljøer.

Episode 7 – Kasteball i systemet

Katja Marita Eidesen har opplevd plager siden 16-års alderen, og har opplevd å bli til en “kasteball i systemet” etter 20 år med utredninger og nye teorier. Men når noen symptomer peker i en retning mens andre peker i en annen retning, og man i tillegg opplever at symptomer som har med hørsel eller kvinnehelse å gjøre blir bagatellisert av legen – hva skal man da gjøre? Som døv opplever også Katja minoritetsstress når hun må gjøre et ekstraarbeid for å forklare sine symptomer og bli tatt på alvor. Slike belastninger over lang tid kan ha store konsekvenser for enkeltpersoner.

Episode 8 – Hva sier forskningen?

Marita Løkken holder på med doktorgrad for OsloMet, der hun forsker på døve kvinners erfaringer i barselomsorgen. Hun er høyaktuell med sin nylig publiserte artikkel “Døve kvinners merarbeid i møte med barselomsorgen” som ble publisert i Tidsskrift for Omsorgsforskning høsten 2024. I samtale med Annbjørg diskuterer Marita det minoritetstresset som døve opplever når de møter helsevesenet. I forhold til både tolk og medisinsk personell, stiller den døve som en sårbar part, og man er avhengig av at både tolken og legen har en riktig kombinasjon av språkkompetanse og medisinsk erfaring. I tillegg viser det seg at døve generelt sett har lavere helsekompetanse enn hørende, fordi de går glipp av mye uformell læring i hverdagen. Da blir det enda mer arbeid for den døve å sikre at de får den hjelpen og informasjonen de trenger.

Marita Løkkens nylig publiserte artikkel: https://www.idunn.no/doi/10.18261/tfo.10.1.6

Episode 9 – Ung med endometriose

Annbjørg snakker med Mia Larsen Sveberg, som har slitt med endometriose siden 10-års alderen. Det har gått 15 år, men Mia har fremdeles ikke fått en offisiell diagnose. Det var heller ikke fastlegen som gjorde henne oppmerksom på det som sannsynligvis plaget henne. Endometriose blir nå “endelig” et mer belyst tema, men det mangler fremdeles mye kunnskap blant både helsepersonell og folk flest. I Norge trenger vi også mer forskning på tilstanden og kunnskap om hvordan man kan redusere smertene som følger.

Prosjektet er produsert av NTS Kompetanse for Norges Døveforbund, og støttet av Stiftelsen Dam.