Produsert av Norges Døveforbund Norges Døveforbund

Koronapodden

Det snakkes mye om korona og hvordan pandemien har påvirket samfunnet. Men lite av dette er på norsk tegnspråk. Det gjør vi noe med i Koronapodden! Med Pernille Forsberg Vogt som programleder drar vi ut for å finne svar på forskjellige spørsmål som har med korona å gjøre.

Episode 11: Oppsummering

I siste episode av Koronapodden diskuterer Casper og Pernille hvordan det har vært å produsere serien, hva de har lært og hva de tenker om pandemien etter å ha diskutert situasjonen med folk fra hele Norge. Gjennom serien har pandemien blitt vurdert fra en rekke perspektiver – blant annet medisinsk, sosialt, psykisk, kommunikasjonsmessig, og sett i miljøsammenheng! Det har vært mange interessante samtaler, og vi takker alle som har fulgt med på serien!

Episode 10: Koronatelefonen

I tiende episode av Koronapodden besøker vi Bjørn Kristiansen, som har ledet Koronatelefonen gjennom NTS Kompetanse i løpet av de siste årene. Bjørn og Pernille snakker om hvordan døve får (eller ikke får) tilgang på viktig informasjon om helse, både i samfunnet og på legekontoret. Blant annet er “den gode samtalen” et viktig tema – og hvordan alle bør ha den med sin lege fra tid til annen!

Episode 9: Forskning på long-covid

Koronapodden besøker Kysthospitalet i Stavern! Der har Casper møtt overlege Tom Farmen Nerli, som nå for tiden forsker på long-covid. Han leder en studie med 310 deltakere, og samler fortløpende informasjon om hva senvirkningene av korona innebærer. I tillegg diskuterer de hvordan pandemien i seg selv kan ha en negativ effekt på folkehelsa. Denne episoden er litt lang, men absolutt verdt tiden!

Episode 8: Pernille reiser til Bergen, del 2

Pernille besøker Martin, daglig leder ved Bergen Døvesenter! I løpet av koronapandemien var det mange døve på vestlandet som var isolerte, redde, eller ikke klarte å holde tritt med de mange reglene og oppdateringene som regjeringen innførte. For å holde denne gruppen informerte og sosiale, satte en gruppe frivillige på døvesenteret sammen et helt spesielt prosjekt. De søkte ekstra midler for besøkstjeneste, og kjørte til sammen over 9000 kilometer for å gjennomføre ca. 500 hjemmebesøk hos døve over hele vestlandet, både på sykehjem og i private hjem. I tillegg hadde de over 500 videosamtaler! Martin forteller om hvordan de klarte å gjennomføre dette, hvilke kreative løsninger de måtte finne på og hvilke lærdommer de har med seg videre.

Episode 7: Pernille reiser til Bergen, del 1
I denne episoden drar Pernille på besøk til Esperanza Diaz, direktør ved Pandemisenteret på Universitetet i Bergen. Der jobber de med å studere hvordan koronaen påvirker samfunnet som en helhet, slik at de kan finne gode løsninger på hvordan man takler den neste pandemien som kommer. De har forsket på hvordan koronaen satte spor på alle deler av samfunnet ved å samle informasjon på tvers av fagfelt gjennom samarbeid med forskere, frivillige og fagfolk innenfor alt fra matematikk til psykologi og helsevesen. Lær mer om pandemisenteret her: https://www.uib.no/pandemi
Episode 6: Hva slags komplikasjoner kan komme etter koronasykdom?
Hva er egentlig long-covid, og hvordan kan koronaen påvirke oss flere måneder etter endt sykdomsforløp? Pernille intervjuer Ragna Huse som opplevde å få komplikasjoner etter at hun ble smittet i 2020, i tillegg til long-covid etter at sykdommen var over. Hun forteller om sin opplevelse og hva hun tenker om korona i dag.

Episode 5: Hva har vi lært av pandemien?

Pernille besøker Anne-Line Lønnbu Kirste som forteller at hun foretrekker å la være å klemme. Det har hun egentlig gjort siden lenge før pandemien, men det er først nå den generelle befolkningen er klar over at ikke alle ønsker å klemme støtt og stadig. På den måten har pandemien lært oss om noe som vi alle bør være klar over, uavhengig av smitte blant befolkningen. Det får en til å tenke – hva annet har pandemien lært oss?

Husk at du også kan ringe Tegnkorona – koronatelefonen for døve – for å få råd og informasjon på tegnspråk. Tegnkorona finner du på http://ntskompetanse.no/tegnkorona/

Episode 4: Hvor har det blitt av Koronapodden?

Hvor har det blitt av Koronapodden i det siste? Pernille har svaret!

Husk at du også kan ringe Tegnkorona – koronatelefonen for døve – for å få råd og informasjon på tegnspråk. Tegnkorona finner du på http://ntskompetanse.no/tegnkorona/

Episode 3: Pernille besøker Spire!

Pernille besøker Spire for å snakke med Aggie Handberg om sammenhengen mellom biologisk mangfold og koronapandemien.

Har du tilbakemeldinger til oss angående Koronapodden? Send oss en melding eller mail til post@ntskompetanse.no

Episode 2: Koronapodden, versjon 2.0

Pernille forklarer hva den relanserte Koronapodden skal gå ut på, og hva vi kan forvente i episodene fremover.

Episode 1: Nå er vi i gang!

I første episode får Casper besøk av Bjørn og Finn Arild i studio, og snakker om blant annet hvordan de opplevde lockdown i 2020, hvordan vi er blitt påvirket av koronaen fram til nå og om reiser i koronatid. Og ikke minst – om at koronaen ikke er borte ennå og at vi ennå ikke vet hva som blir de langsiktige konsekvensene.

Nettsider som ble nevnt i podkasten:
www.fhi.no – oppdatert informasjon med bl.a. reiseråd fra FHI
reopen.europa.eu – informasjon om skjemaer og dokumenter ved reiser i Europa

Med norske undertekster. Produsert av Supervisuell for Norges Døveforbund med støtte fra Stiftelsen Dam. (C) 2022-2023