Produsert av Norges Døveforbund Norges Døveforbund

Kvinnehelse på tegnspråk

I NTS Kompetanses tegnpråkpodcast “Kvinnehelse på tegnspråk – med Annbjørg” følger vi Annbjørg Horgar i samtaler med ulike kvinner om temaer som sjelden tas opp i samfunnet. Kvinnehelse er et viktig medisinsk område, men det er fremdeles lite informasjon og mye usikkerhet der ute. Spesielt mangler det informasjon på tegnspråk!

Mange kvinner føler seg ensomme i det de sliter med – selv om det de opplever ofte er helt normalt. Annbjørg skal utforske forskjellige tema som blir tatt opp i den nye Kvinnehelse NOU-en. NTS Kompetanse og Tegn.TV lanserer episodene med jevne mellomrom gjennom sommeren, og håper alle drar nytte av denne nye serien!

Episode 1: Velkommen!

Hvem er Annbjørg, og hva handler denne podcasten om?

Episode 2: Overgangsalder og psykisk helse

Annbjørg besøker Nina Hauge, som forteller om sammenhengen hun selv har opplevd mellom overgangsalder, utmattelse og psykisk helse.

Episode 3: Long-covid og kronisk utmattelsessyndrom (ME)

Annbjørg besøker Berit Øyen Støyva, som forteller om møtet med helsevesenet da hun først ble diagnostisert med long-covid og senere ME (kronisk utmattelsessyndrom). Hvordan påvirker disse plagene Berit idag, og hvordan takler hun hverdagen med ME?

Episode 4 – Å ikke bli trodd

Annbjørg møter Anette Aarnes som deler historien om sin kamp med helsevesenet. Anette fortalte legen om flere plager, men hun ble rett og slett ikke trodd. Kommunikasjonssvikt og dårlig kompetanse om døve hos helsevesenet gjorde at Anette fikk flere diagnoser alt for sent.

Episode 5 – Høyt stoffskifte

Anne-Line Lønnbu Kirste deler sin historie om høyt stoffskifte og operasjon av skjoldbruskkjertelen med Annbjørg. Stoffskiftesykdommer er “typiske” kvinnesykdommer og blir derfor ofte oppdaget senere enn nødvendig. Hvis det går for lang tid før diagnose, kan det ha livstruende konsekvenser.

Prosjektet er produsert av NTS Kompetanse for Norges Døveforbund, og støttet av Stiftelsen Dam.