Produsert av Hørselshemmedes Landsforbund Hørselshemmedes Landsforbund

Nettvett for seniorer

Hva er egentlig phishing?

Hvordan skal man forholde seg til personvern på sosiale medier?

Og hva gjør man hvis man har fått identiteten eller bankinformasjonen stjålet av kriminelle?

 

Ting endrer seg fort på nett, og det er alltid noe nytt å lære i den digitale tiden vi lever i. I denne videoserien går vi gjennom 12 temaer som dekker alt fra digitalt svindel til mobbing og falske nyheter. Vi diskuterer også mulighetene nettet byr på, og fordelene man får av å forstå nettet bedre. Videoene henviser også til nettsider og resurser som alle bør kjenne til. Informasjonen presenteres på tegnspråk med norske undertekster og tale. 

 

Selv om serien heter “Nettvett for seniorer” kan nok alle lære noe nyttig av å se på disse videoene! Innholdet er skrevet av Mia Landsem, etisk hacker og datadetektiv. Prosjektet er gjennomført av Supervisuell i samarbeid med HLF med støtte fra Stiftelsen Dam. 

Episode 1: Hva er sosiale medier?

Hva er sosiale medier, og hvordan kan vi best bruke disse plattformene i hverdagen vår? Det er visse ting man bør være klar over før man begir seg ut på nettet. 

Episode 2: Hva er datainnbrudd?

Hva er datainnbrudd, hacking, og phishing? Det finnes mange måter man kan lure folk på nettet. Da er det greit å ha noen tommelfingerregler å følge. 

Episode 3: Hva er et godt passord?

Hvordan sikrer man seg best på nettet? Passord er gode å ha, men man må også vite hvordan gode passord lages, og hva som gjør passord svake. I tillegg har vi to-trinns sikkerhet, men hva er egentlig det?

Episode 4: Digital mobbing og netthets

Mobbing på nett er et stort problem i dagens samfunn. Hvis man selv blir utsatt for mobbing er det godt å vite hvordan man skal takle det, og hva man kan gjøre for å stoppe mobbingen. I tillegg må man være selvkritisk – hva betyr det egentlig å mobbe noen i den digitale verdenen, og hvilke retningslinjer har vi i det norske regelverket for å straffe digital mobbing?

Episode 5: Fake news og useriøse nettsider

Fake news, eller falske nyheter som det heter på norsk, er et hett tema i dag. Fordi alle kan skrive tekster på nett, betyr det også at man må være mer kritisk til det man ser på f.eks. Facebook og aldre sosiale medier. Men hva betyr det egentlig når noe kalles for falske nyheter? Og hvordan unngår man å selv falle for falsk informasjon på nett?

Episode 6: Identitetstyveri

Lær mer om hvordan kriminelle bruker falske profiler på nett for å lure til seg sensitiv informasjon, og hva du kan gjøre om du har blitt utsatt for digital svindel og identitetstyveri. 

Episode 7: Digital svindel og utpressing

Alle som er på nett er sårbare for svindel, fordi det finnes så mange måter å svindle på. Samtidig er det flere måter man kan beskytte seg mot svindel. Men om det verste skulle skje og man blir lurt til å gi bort viktig informasjon – hva gjør man da?

Episode 8: #stopSharenting

Foreldre og besteforeldre deler ofte bilder av barna sine på sosiale medier. Det er hyggelig å vise barnas utvikling og erfaringer i livet til familie og venner.  Men barn har ikke evnen til å forstå konsekvensene av at bilder av dem blir lastet opp bilder på nett, og det er foreldrenes ansvar å behandle sine barns personvern og rett til privatliv. Så hvordan vet man hvor grensen går, og hva barna selv kommer til å synes er OK når de vokser opp?

Episode 9: Gaming - bra eller dårlig?

Gaming kan i dag enten være hobby, en måte å slappe av etter skole og jobb, eller det kan være en jobb i seg selv. Esport, eller digital sport, vokser enormt fort, og det er greit å få et innblikk i hva det egentlig går ut på når man “gamer”. Samtidig diskuterer vi fordelene og ulempene ved gaming for dagens ungdom. 

Episode 10: Porno og nakenbilder

Innhold sprer seg raskt på nett. Å ha bilder av seg selv delt uten samtykke er en veldig vanskelig opplevelse som setter preg på de fleste. Hvordan kan man unngå at nakenbilder spres på nett, og hva kan man gjør for å fjerne bilder?

Episode 11: Prat med unge om farene på nett

Hvis barn får tilgang til nett uten å forstå de farene de bør være obs på, kan de fort ende opp i ubehagelige eller farlige situasjoner. Det er viktig å snakke åpent med barna om farene som finnes på nett, slik at de kan bruke internett på en trygg og sikker måte. 

Episode 12: Treg maskin?

Alle maskiner blir trege i blant. Her får du noen tips til hvordan du kan holde maskinen frisk og rask!